אלרגיה ואסטמה
ד"ר קובי שדה
רופא מומחה

קובי שדה - אלרגיה ואסטמה
053-2121363
    תחומי טיפול
הצטרפו אליינו - Facebook
 
קביעת תור
השארת הודעות ובירורים

במוקד הטלפוני

 
053/2121363
24 שעות ביממה 

תסמונת המעי הרגיז - תגובה אלרגית מקומית של מערכת העיכול 


 

עד 20% מהאנשים ברחבי העולם מפתחים תסמינים במערכת העיכול בעקבות ארוחה מה שמוגדר כתסמונת המעי הרגיז., תסמונת זו  לירידה באיכות החיים, תחלואה משמעותית ועלויות רפואיות גבוהות. למרות שהאינטרס של הקהילות המדעיות וההדיוטות בנושא זה גדל במידה ניכרת בשנים האחרונות, עם כניסתן העולמית של דיאטות ללא גלוטן ותזונה אחרת, המנגנונים הבסיסיים של תלונות בטן הנגרמות על ידי מזון נותרו עלומים במידה רבה. 

עבור מיליוני האנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז (IBS), ההתכווצויות, השלשולים והעצירות המלווים אותם הם מתסכלים ומעיקים. וזה עוד יותר מתסכל כשהרופאים לפעמים מבטלים את הסימפטומים, ומייחסים אותם לחרדה או אפילו לדמיון - "הכל בראש", אומרים הרופאים….אולי יש בכך לעיתים גרעין של אמת, אבל יותר ויותר מחקרים מציגים נתונים התומכים בהשערה חדשה לפיה תסמונת המעי הרגיז עשוייה להיגרם  על ידי סוג של תגובה אלרגית מקומית למזון במערכת העיכול.


"מטופלים רבים מאמינים שהם אלרגיים למשהו", אך בדיקות אלרגיה למזון של הדם לא מצביעות על כך, אבל חוקרים רבים מאמינים שייתכן שמדובר בתגובה אלרגית ספציפית המתרחשת במעיים"  וזה קונספט חדש לגמרי.


אחד הרמזים הראשונים שהסבירו את התסמונת הופיע לפני כ -15 שנה, כאשר חוקרים חשפו משהו מסקרן בחולי IBS. הם מצאו שבדדגימות רקמת מעיים מחולים ב IBS נמצאו והופעלו תאי חיסון הנקראים תאי מאסט; בדרך כלל, תאי המאסט משמשים כמעין מערכת התרעה לגוף, ושייכים לענף האלרגי של המערכת החיסונית. 

הם פולטים חומרים כגון היסטמין כאשר הם מאוימים בזיהום או טפילים. אך בקרב חולי IBS אלו - שלא היו להם זיהומים פעילים - לא רק שתאי המסט הופעלו, הם היו בסמיכות יוצאת דופן לתאי עצב וגרמו להם לפעילות יתר.  אבל רופאים וחוקרים רבים הטילו ספק בכך שתסמונת - IBS קשורה בדלק\ת או אלרגיה .


היו מחקרים שסברו שאולי זיהום כלשהו במעיים גורם לחלק מהאנשים להיוותר עם דלקת מעיים קלה שגורמת לתסמונת המעי הרגיז אבל רוב העבודות לא מצאו דלקת של ממש במערכת העיכול, ואם כן רק דלקת בעוצמה נמוכה מאד 

לכן הועלתה ההשערה שהזיהום במעיים גורם למערכת החיסון להכריז מלחמה לא רק כנגד הוירוס או החיידק אלא גם מפתחת תגובה אלרגית כלפי חלבונים שמקורם במזון שאנו אוכלים 


ואכן במודל ניסיוני שפורסם לאחרונה בעתון המדעי החשוב NATURE עיי קבוצת חוקרים מבלגיה בראשות Guy E. Boeckxstaens החוקרים מצאו כי לאחר זיהום, עכברי מעבדה פיתחו אלרגיה למזון בו הם הואכלו בעת הזיהום. מאותו הרגע כאשר הואכלו עכברי המעבדה במזון שהפך לאלרגני הדבר גרם לתאי המסט  להיות מופעלים וולשחרר את הכימיקלים שלהם כמו ההיסטמין. מה שגרם לתאי עצב של המעי להיות רגישים יותר ולגרום לפעילות מעיים לא תקינה ולכאב. 

חשוב לזכור שאין מדובר באלרגיה רגילה למזון שבו המזון האלרגני חודר לזרם הדם וגורם לתגובה קשה ומפושטת. אלא מדובר בתגובה החיסונית מקומית למעי. 

כדי לבדוק האם זה נכון גם בבני אדם  הזרקת חלבוני מזון אלרגניים  (גלוטן, חיטה, סויה וחלב) לרירית המעי הגס של חולים עם תסמונת המעי הרגיז וזה גרם לבצקת מקומית ולהפעלת תאי ההמסט. התוצאות הללו מזהות ומאפיינות מנגנון אפשרי העומד בבסיס כאבי בטן הנגרמים על ידי מזון, ובכך יוצרים אפשרויות חדשות לטיפול בתסמונת המעי הרגיז והפרעות הקשורות לכאבי בטן.



לסיכום ייתכן מאד שלתסמונת המעי הרגיז ואיסבילות למזונות יש בסיס אלרגי שבו נוצרת תגובה אלרגית בתוך המעי עצמו. לממצאים אלו חשיבות גדולה שכן הם  יאפשרו איבחון וטיפול אנטי אלרגי בבעיות עיכול אלו.

עיקר הבדיקות האלרגיות עשויות להתבצע בבדיקות דם של רמות IGE למזונות או תבחיני אלרגיה עוריים ובמידת הצורך גם בדיקות שיעשו במערכת העיכול עצמה

במקביל ניתן יהיה להציע טיפול אנטיאלרגי שישיה ספציפי עד כמה שאפשר למערכת העיכול


שימו לב שלבדיקות האלרגיה אין כל קשר לבדיקות ה IGG למזון המבוצעות כיום עיי מעבדות פרטיות - בדיקות "אלטרנטיביות" אלו קלות לבצוע אבל למעשה לא נותנות לנו שום מידע אמין ולא היה שום אישוש מדעי אמיתי ליעילותם



Aguilera-Lizarraga, J., Florens, M.V., Viola, M.F. et al. Local immune response to food antigens drives meal-induced abdominal pain. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-020-03118-2


 
לייבסיטי - בניית אתרים