אלרגיה ואסטמה
ד"ר קובי שדה
רופא מומחה

קובי שדה - אלרגיה ואסטמה
053-2121363
    תחומי טיפול
הצטרפו אליינו - Facebook
 
קביעת תור
השארת הודעות ובירורים

במוקד הטלפוני

 
053/2121363
24 שעות ביממה 

 

 

אלרגיה לתכשירים קוסמטיים


אם את סובלת מאדמומיות ויובש בעפעפיים, עם עור הפנים התמלא פצעונים, עם בית השחי אדום ומגורה ייתכן מאד והגורם הוא דווקא התמרוקים והאיפור בהן את/ה משתמשים – לעיתים ידידנו הטובים ביותר האיפור והקוסמטיקה עשויים להפוך לאוייבים.
 

אחת הבעיות המרכזיות בשימוש בתמרוקים הוא החשש מהתפתחות תופעות לוואי ובמיוחד תגובות אלרגיות של אקזמה ופריחה עורית.
העור הוא קו ההגנה הראשון של הגוף ובתוכו נמצאים תאים רבים של מערכת החיסון המגינים עלינו מפני זיהומים. במצבים מסוימים כאשר אותם תאים מרגישים "מאוימים" מסיבה כל שהיא, הם עלולים לפתח רגישות יתר ותגובות דלקתיות גם נגד חומרים לכאורה לא מזיקים כמו תכשירי הקוסמטיקה השונים.

סימני האלרגיה
התגובה העורית עשויה להיות בהתחלה קלה: רק גרד, יובש ואודם קל אך בהדרגה, עם המשך השימוש, בגורם האלרגיה הרי שהדלקת תלך ותתגבר ויחד מה יתחילו שינויים קשים בעור: פריחה, אודם רב, שלפוחיות, עיבוי של העור, קמטים והצטלקויות עד כדי מצב העשוי להדמות לכוויות מפושטות.

האלרגיה אינה תורשתית או מולדת והיא עשויה להתפתח בהדרגה גם לאחר שנים של שימוש באותו החומר, והיא נוטה להופיע דווקא כאשר יש שימוש מוגבר ויומיומי בתמרוקים.

הגורמים לאלרגיה
התמרוקים העיקריים הגורמים לתגובות אלרגיות הם צבעי שיער, הלק לציפורנים, בשמים, שפתונים, וקרמים שונים.
כל אזור בגוף עלול להיפגע אך בעיקר רגישות הן הפנים והעפעפיים.
כפות הידיים מצטיינות בעור עבה והם בד"כ עמידות לגורמי האלרגיה כך שלא תמיד הם נפגעות למרות שהן כמעט תמיד באות במגע עם החומר האלרגני.
כך למשל מריחת לק לצפורניים לא תגרום לאקזמה בכפות הידיים אך לעומת זאת מגע אקראי של הצפרנים הצבועות בפנים עשוי לגרום לאקזמה משמעותית.

התמרוקים השונים שאנו משתמשים בהם עם זה סבון הידיים, השמפו, קרם גוף, קצף הגילוח, בשמים או אפטרשייב איפור וצבעי שיער הם למעשה תערובת אינסופית של חומריים כימיים מסוגים שונים כמו פורמאלדהיד, שמנים מהחי ומהצומח, חומרי קצף, חומרי שימור וחומרי צבע וריח, חומרי חימצון, מייצבים ועוד.....
על אחוריו של כל בקבוק שמפו, סבון או קרם תוכלו לראות רשימה ארוכה של שמות החומרים הכימיים שהוא מכיל כאשר רבים מהם עלולים לגרום לתגובות אלרגיות לא צפויות.


מה לעשות ?
במידה והתפתחה אקזמה – דלקת עורית החשודה כאלרגית הצעד הראשון היא עבודת בילוש עצמאית: עלייך לשאול את עצמך האם יש משהו חדש בו את/ה משתמש, סובן חדש, בושם חדש או אולי אפילו סבון כביסה חדש.
במידה וקיים גורם חשוד כלשהו יש להפסיק כמובן מיד את השימוש בו אך יש לזכור שלעיתים עשויים לחלוף שבועות ארוכים עד החלמה של העור.
כמו כן יש לזכור שגם תמרוקים אחרים עשויים להכיל את החומר שגרם לאלרגיה, אולי בריכוז נמוך יותר אך בכל זאת החשיפה המתמשכת עלולה לגרום לנזק או לא לאפשר את ריפוי של העור לכן כדאי מאד לצמצם עד למינימום האפשרי את השימוש בתמרוקים. להשתמש בפחות סבון ושמפו, בפחות קרמים, לשים פחות אבקה במכונת הכביסה ולהימנע משימוש במרכך כביסה.


האיבחון והטיפול
במקביל לכל זאת חשוב לפנות לרופא :
מה שאנחנו נוכל לעשות זה קודם כל לנסות ולאבחן את הגורם האפשרי על פי מראה הפריחה, הפיזור שלה והנסיבות שבהן היא הופיעה. ובהתאם לכך אנו מחליטים על סוג תבחיני העור שבעזרתם ניתן יהיה לזהות את החומר הספציפי שגרם לאלרגיה.
תבחיני העור נעשים על ידי מדבקות מיוחדות המודבקות על הגב למשך יומיים בד"כ ואז מוסרות המדבקות ונבדקת התגובה לכל אחת מהן.
יש כיום סוגים רבים מאד של תבחיני אלרגיה בכלל ושל אלרגיה ממגע עם תמרוקים בפרט וזהו אחד מהתפקידים העיקריים שלנו, רופאי האלרגיה: לבחור בתבחין הנכון ולאבחן בצורה נכונה את סוג וחומרת האלרגיה.

ברוב רובם של מרפאות האלרגיה בארץ מבוצעות בדיקות סטנדרטיות "על פי התקן" הכוללות כ 20 בדיקות בלבד
במרפאתי, החלטנו כחלק מהרצון להרחיב את השירות לבצע בדיקה מורחבת הכוללת בשלב ראשון 30 בדיקות שכולם נבחרו לאחר בקפידה לאחר מחקר.
במידה ולא מתגלת אלרגיה בבדיקה זו ובכל זאת קיים חשד משמעותי לאלרגיה ניתן להרחיב את הבדיקה גם לגורמים אחרים כולל למגוון רב של חומרים קוסמטיים, חומרי בישום ואקרילים.



המטופל ייצא מהבדיקה מצויד ברשימה של החומרים השונים להם הוא אלרגי כולל השמות הכימיים שלהם והנגזרות השונות שלהם.
כעת יהיה עליו להימנע באופן אבסולוטי ממגע עם חומרים המכילים חומר זה או גם מחומרים שתכולתם לא ברורה והם עשויים להכיל את החומר.
יש לכן לבחור בקפידה בסבון או בקרם המתאים, לבדוק טוב טוב שהוא לא מכיל את אחד החומרים האסורים ולהימנע משימוש או רכישה של תמרוקים שפירוט התכולה שלהם לא מצוין או לא ברור.

יש הרבה תמרוקים המתהדרים בהגדרה של "היפואלרגיים" האמת שאין בכך שום ביטחון אינדיבידואלי.
תמרוקים אלו מכילים גם כן חומרי ייצוב ושימור העשויים לגרום לאלרגיה אולי רק מעט יותר – אלא שעבור החולה האינדיבידואלי הסובל מאלרגיה ספציפית אין בתמרוקים אלו שום ביטחון כל עוד הם מכילים את גורם האלרגיה.
גם תמרוקים שהוגדרו על ידי היצרנים כ"טבעיים" אינם בטוחים לשימוש כי מדובר גם כן בד"כ בשימוש רב בחומרים כימיים שונים לשימור וייצוב בנוסף לחומרים הצמחיים-טבעיים.

בד"כ, בשלב הראשון ההימנעות אינה מספקת ויש צורך בטיפול תרופתי למניעת הגרד והדלקת וזה בעיקר על ידי משחות מתאימות



כמה עצות להימנעות מאלרגי לתמרוקים:
 השתמשי רק בתמרוקים שתכולתם רשומה בפירוט על האריזה
 נסי לבחור בתמרוקים עם כמה שפחות רכיבים כימיים
 תכשירים היפואלרגיים עשויים להיות לעיתים בטוחים יותר לשימוש
 יש לשמור את התמרוקים ותכשירי האיפור סגורים היטב ולא באור שמש ישיר ולהשליכם לפי עם פג תוקפם או חל שינוי כלשהו במרקם או בצבע שלהם
 רצוי להשתמש בסבונים ואבקות כביסה פשוטים ולא מבושמים כמו למשל בסבון לתינוקות
 יש לכבס כלי מיטה ובגדים לפני השימוש בכדי להסיר מהם חומרי שימור והגנה כמו פורמאלדהיד
 כדאי לעשות שטיפה כפולה במכונת הכביסה ולהימנע ממרככי כביסה על מנת שלא להותיר על הבגדים שאריות מחומרי הניקוי
 יש להיעזר בכפפות כמה שאפשר בעת ניקיונות הבית שכן חומרי הניקוי עשויים להיות הראשונים שיגרמו לאלרגיה לתמרוקים
 זיכרי שדווקא על עור יבש, פגוע ומגורה יש לנקוט יותר באמצעי זהירות לפני שימוש בתמרוקים כיוון שאז העור רגיש יותר ולכן עלול לפתח אלרגיה בקלות רבה יותר.
 כשמתפתחת אקזמה או פריחה אין להזניח את הטיפול בה ואם אחרי שבוע של טיפול עצמי אין שיפור מספק יש לפנות לרופא מומחה – ככל שהפריחה הופכת לכרונית יותר כך קשה יותר להתפטר ממנה.

 
לייבסיטי - בניית אתרים