בעיות אלרגיות ואסטמה הפכו לאחת מבעיות הרפואיות העיקריות במאה ועשרים ואחת ושכיחותן בעלייה מתמדת. למרות זאת עדיין מקריים רבים של אלרגיה לא זוכים לאבחון, מניעה וטיפול מתאימים. להלן שורה של המלצות לגבי נושא האלרגיה:
מה זו בעצם אלרגיה ? אלרגיה היא תגובה לא צפויה של מערכת החיסון כלפי חומרים טבעיים או מלאכותיים שאינם אמורים היו לגרום לנזק, אך בשל רגישות יתר של מערכת החיסון מתפתחת כנגדם תגובה לא רצויה העשוייה לגרום לתופעות לוואי ולנזק.
אילו אלרגיות ישנן ? האלרגיה עשויה להתבטא באופנים שונים, דרגות חומרה שונות ובמערכות שונות בגוף. נזלת מתמדת, עיטושים, גרד ו"התקררויות" חוזרות עשויים להיות ביטוי לנזלת אלרגית אירועים חוזרים של קוצר נשימה, שיעול טורדני או "דלקות ריאה" חוזרות עשויים להיות ביטוי לאסטמה דלקות אזניים חוזרות עשויות להיות ביטוי לבעיה אלרגית עיניים אדומות דומעות ומגרדות כל הזמן עשויות להיות ביטוי לדלקת עיניים אלרגית דלקות עור מגרדות ועקשניות לטיפול עשויות להיות ביטוי לאסטמה של העור או לדלקות עור אלרגיות אחרות. אלרגיה למזון עשויה להתבטא בפריחה, קוצר נשימה, הפרעות בעיכול ולעיתים אפילו בעלפון והלם עד כדי סכנת חיים. אלרגיה לתמרוקים הפכה לבעיה נפוצה וחשובה העלולה לגרום לדלקות עור כרוניות
כיצד אדע האם אני אלרגי ? לתופעות אלרגיות יש מספר מאפיינים טיפוסיים שבעזרתם עשוי להתעורר החשד לאלרגיה. מדובר בתופעות עוריות או נשימתיות המלוות בגרד, עיטושים או קוצר נשימה והמופיעות באופן פתאומי ולא צפוי או שלחילופין עשויות התופעות השונות להיות כרוניות ועקשניות לטיפול כמו שיעול טורדני או אקזמה שאינה חולפת .
מה לעשות כשעולה חשד לאלרגיה ? כאשר מתעורר חשד לתגובה אלרגית חשוב לפנות לעבור בירור אלרגי. מטרת הבירור תהיה לשלול או לאשר קיומה של אלרגיה כלפי גורם מסוים ולמצוא דרכים להימנע מאותו גורם או למצוא לו תחליפים מתאימים. אין כל טעם למנוע מילדינו או מעצמנו מזון טעים וחיוני או תרופה חשובה רק בגלל חשד לא מבוסס לאלרגיה, בקלות יחסית ניתן לזהות את הגורם האלרגי או לפחות לשלול את החשד לאלרגיה כלפי גורם כלשהו.
כיצד והיכן נעשה הבירור לאלרגיה ? ברחבי הארץ מספר רופאים מומחים לאלרגיה ולמערכת החיסון היכולים לייעץ לאבחן ולטפל בבעיות אלרגיות, אסטמה והפרעות אחרות במערכת החיסון. הבירור האלרגי מורכב מתחקור רפואי ובדיקה הכוללת תבחיני עור ונשימה שונים המבוצעים במרפאה. תבחיני האלרגיה אינם כואבים, הם ניתנים לביצוע בכל גיל והתשובה היא לרוב מיידית.
מדוע חשוב הבירור האלרגי ? התופעות האלרגיות עשויות לגרום להפרעה משמעותית לתפקוד ולאיכות החיים ובמיקרים מסויים אף לסכנת חיים. הימנעות מהגורם האלרגיה וא הצעד הראשון והעיקרי בטיפול בבעיות האלרגיה. הייעוץ האלרגי מאפשר גם זיהוי נכון של הגורם וגם מתן ייעוץ למניעה וטיפול מתאימים.
כיצד לטפל באלרגיה ? הטיפול באלרגיה מתבסס בד"כ על העקרונות הבאים: א. המנעות מחשיפה לגורם האלרגיה ב. טיפול בסימפטומים שגורמת התגובה האלרגית – בעיקר על ידי התרופות האנטיהיסטמיניות. ג. מניעה וטיפול בדלקת הכרונית הנגרמת על ידי התגובה האלרגית בעיקר בעזרת תרופות נוגדות דלקת. ד. חיסון הגוף כנגד האלרגיה.